Artykuly spozywcze online

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna nasza rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w pozycji, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest rzeczą groteskową.

Pomysłów na to, w jaki forma zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest bardzo, a jednym z nich stanowi wielokrotne przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi wtedy proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych – chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm – 230μm lub dobranie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi – im z cieplejszej folii, tym szczególnie trwały), powinny stanowić certyfikaty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE przedstawia się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (uczyniona z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego materiału (nie zmieniają smaku oraz zapachu, nie dodają mu swoich wady), niektóre przydają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to wymarzona metoda na granica marnotrawstwa. Tymże szczególnie, że pakowanie próżniowe można używać też w polach domowych.