Bitki wolowe kuron

Lub potrafi być rzecz lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie pełen i chrupiący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, wymaga być odpowiednio roztłuczony - na końcu, by mięso stawało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i również nie tak daleko, by kotlet nie był za długi, inaczej straci na soczystości. Zarówno w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w znaczącej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby zdobyło odpowiednią grubość i organizację.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, jakim będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. A przy większej mierze kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak gramy do nich mięso nieco niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w punktach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością powtarza się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można łatwo zdjąć z grup, ponadto tłuczek do ciała jako narzędzie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w pokaźnej sumie, lub z prostego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w profesjonalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo swoja w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby całe nasze steki były rozbite równomiernie, łatwo i szybko, zatem nie jest skuteczniejszego rozwiązania, jak właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi to taki poważny wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w zachowaniu w czystości, natomiast nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.