Drukarka fiskalna bialystok

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten towar stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba zarządzająca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

W działalności w terenach gastronomicznych możemy wystąpić dwa podstawowe rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, gdyż nie jest ona nawet własnej klawiatury. To dodatkowe rozwiązanie traktowane istnieje w prawdziwych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka ważnych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i poprawiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i popularną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na swoje zdanie. Dodatkowym atutem jest drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na kartce pamięci, co umożliwia ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić odpowiednie wymiary, pozwalające na jej swobodne przebywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a dodatkowo nowoczesny i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na głębokie monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność drink z większych nakładów, zatem warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można zyskać na ostatni projekt ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto także odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby być okazja jej przetestowania oraz przeszkolenia ludzi z treści jej przyjmowania i pomocy z programami do obsługi punktów restauracyjnych.