Maszynka do miesa fackelmann

W czasach, które właśnie potrafią stanowić przyznane za prehistoryczne, jesienny rytuał kiszenia kapusty, zwłaszcza na wsi wtedy stanowiło rzecz. Miasto było stale w obecnym powodzie wygodne. Szło się do sklepu, kupowało gotową kiszoną kapustę i nikt, może poza pasjonatami lub "odpowiednio zmotywowanymi przez połowice" nie brał się krojeniem i kiszeniem kapusty.

Bo krojenie kapusty, nieodłącznie stosowało się z kiszeniem. Na potrzeby zwykłego dodatku do sałatki, zupy z kapusty czy bigosu wystarczył ostry nóż lub ręczna krajalnica do kasy a efektem finalnym można było się delektować prawie od razu. Jednak już przygotowanie wielkiej beki kapusty do kiszenia to szybko stanowiło nie lada wyzwanie. A tu na sprawie pojawia się krajalnica do kapusty. Początkowo było obecne niskie, ręczne urządzenie, które po godzinie noża znacznie usprawniło cały proces krojenia. Potem pojawiły się krajalnice na korbę - mechaniczne. O to szybko był kluczowy postęp, bo robota poruszała się już do przodu i przy odrobinie "pary" ważna było w ciągu dnia ukręcić nie jedną, tylko kilka bek kapusty. Tylko kiedy wtedy jest stale z wzrostem - musi jednak zmierzać do przodu. W ostatnim przypadku stanęło to poprzez danie do już istniejących ręcznych rozwiązań silnika elektrycznego. Zaś ostatnim zabiegiem urodziło się urządzenie pod nazwą elektryczna krajalnica do kapusty. I w przypadku tego rozwiązania praca przy krojeniu kapusty przesuwała się już znacznie szybko do przodu. Tymże dużo, że idea rozwijała i pojawiła się cała masa tego rodzaju urządzeń od małych, do użytku domowego po wielkie do celu przemysłowego. Ale przemysł nas na ciosie nie interesuje, bo na ogół kieruje się swoimi postanowieniami i wielkościami, a my skupimy się na urządzeniach niskich oraz małej wielkości. Zasada robienia tychże mniejszych narzędzi jest zbliżona do tego, na której działa elektryczna maszynka do mięsa, z ostatnim że zamiast ślimaka jest walec z blachy nierdzewnej z ponacinanymi wyższymi albo niższymi bruzdami. Często w zestawie jest mało wymiennych walców o różnej kalibracji nacięć, dzięki temu można dostać grubsze bądź mniejsze wiórki pokrojonej kapusty. Większość tego gatunku urządzeń na placu powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie i prozaiczna czynność, którą jest krojenie kapusty, może sterczeć się nawet przyjemną, a do tego przygotowaną dość łatwo i bez obawy uszkodzenia palców, kiedy wtedy posiada czasami miejsce przy zastosowaniu noża.