Pakowanie prozniowe media markt

Choć pakowanie próżniowe najczęściej łączone jest ze sklepami wielkopowierzchniowymi, firmami cateringowymi i restauracjami, to jeszcze częściej też klienci indywidualni poszukują urządzeń, które pozwolą im przedłużyć trwałość przechowywanej żywności. Specjalne woreczki, próżniowe pojemniki i urządzenia do pakowania zaliczane są także do ich potrzeb, zezwalając na zapakowanie odpowiednio mniejszych ilości żywności.

Domowe danie do pakowania próżniowego żywności może używać specjalne woreczki do próżniowego przechowywania lub same stosuje pojemniki próżniowe wykonane z plastiku. W sukcesie pojemników najczęściej brane są specjalne pompki ręczne, które kupią na odessanie zbędnego powietrza z pojemnika i powierzają jego hermetyczne zamknięcie. Podobny sposób działania można wykorzystać do zamykania butelek specjalnymi próżniowymi korkami. Zawierają one najczęściej uniwersalny rozmiar, więc można je wiązać zarówno do zamykania butelek z winem, kiedy również do butelek z oliwą czy octem balsamicznym. Próżniowe zamknięcie butelki przedłuża trwałość zawartości - po zakończeniu próżniowym wino pewno stanowić chronione nawet przez ponad 20 dni. Dla porównania wino w butelce otwartej można przechowywać co najwyżej przez 2-3 dni.

Do swego użytku potrafią stanowić i dostosowane urządzenia typu multivac, idące na przechowywanie żywności w profesjonalnych woreczkach. Przechowywanie żywności w woreczkach wydłuża jej trwanie przechowywania - w relacje od typu wyrobu a od miejsca, gdzie będzie on noszony (temperatura pokojowa, lodówka czy zamrażarka), czas przechowywania ciągnie się nawet czterokrotnie. W próżniowo zamykanych woreczkach można przechowywać produkty sypkie, jak kawa bądź herbata, żywność przetworzoną, lecz jednocześnie warzywa, wędliny czy mięso. Zapakowane próżniowo mięso może żyć składane w zamrażarce w dość niskiej temperaturze nawet przez 26 miesięcy. Dodatkowym atutem pakowania próżniowego z wykorzystaniem woreczków jest fakt, iż nie obejmują one sprzedaż całej przestrzeni.