Pies w lokalu gastronomicznym

Każdy dom gastronomiczny wcześnie czy później stoi przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla znaczniejszej dawek ludzi. Przy czym porcje powinny stanowić dodatkowe takie jedne i wykonane w jak najmniejszym czasie aby uniknąć strat smaku wychodzących z dalekiego przechowywania.

http://www.polkas.pl/Pl/produkt/drukarka_fiskalna_posnet_thermal_hs_fv_ej/

Na szczęście nowa technologia rozwiązała ten przedmiot oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone wewnątrz noże nacinając mięso dodają jego soczystość bez utrat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają oraz na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co zabiera się na zwiększenie poziomu higieny w mieszkaniu pozycji. Na rynku wyróżniamy dwa typy kotleciarek, różniące się przede każdym napędem, mocą przerobową oraz dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy często od użytych materiałów, producenta i wdrożonych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to normalne urządzenie przeznaczone przede każdym do celu codziennego i słabej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Dużą cechą tego gatunku akcesoriów jest niska ilość zajmowanego miejsca, jednak z początku dość dużej (od jakiś 800 do 10 tys. zł) ceny mogą dawać się nieopłacalne dla prywatnych użytkowników. Zaletą jest wyraźnie mniejsza moc produkcyjna w porównaniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to instytucja dedykowana przede każdym dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej walce z ostrzami obracane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli pracownika do faszerowania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem przygotowuje się być metodę operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten model urządzenia zajmuje trochę więcej mieszkania niż tradycyjny odpowiednik a duża opłata (z ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest znaczną przeszkodą do zastosowania jej w warunkach domowych.