Produkcja kakao czekolady i wyrobow cukierniczych

Czekolada jest drinkiem z najbardziej widocznych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, stosuje się ją w moc możliwościach. W prawie wszystkim sklepie można osiągnąć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Popularna jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym czasem jej powodowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w rezultacie tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w zależności z tegoż jaki produkt chce się uzyskać. Miazga jest mielona dużo w toku automatycznym. Po przejściu tych procesów trzyma ona osoba sypką, którą określa się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do realizacji czekolady konieczne jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się również na gorąco kiedy i na mokro. Proces konszowania na sucho jest ostatecznym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji wykonywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.