Urzadzenia gastronomiczne do obrobki cieplnej

Urządzenia dla gastronomii powinny zostać jedyne w oparciu o biznes, jaki chcemy zrobić. Kawiarnia powinna skupić się przede wszystkim na właściwym ekspresie ciśnieniowym i ulokować w dłuższą zawartość różnorodnych szklanek i filiżanek (osobne do espresso, capuccino, latte itd.).

Przyda się również syfon do bitej śmietany, dzięki któremu każdą kawę będzie mocna przystroić odpowiednią ilością słodkiej śmietanki. Gdyby będziemy zawierać więcej dodatkową gablotę z lodami, zainwestujmy w kuwety do lodów. Warto kupować więcej, klienci chętnie stosują także po tradycyjne smaki (czekolada, wanilia, truskawka), jak i te razem alternatywne (rabarbar, ogórek, bekon!). Oczywiście do lodów przyczyni się i odpowiedni porcjoner, ale nie stanowi wówczas prawdziwy koszt. Właściwie jest ulokować w przezroczystą tacę z pokrywką, na której będziemy potrafili dać reprezentatywne ciasto. Taką tacę warto postawić przy kasie - klient zachęcony apetycznie wyglądającym ciastem, z pewnością skusi się na etap lub dwa. Jeśli chcemy wyposażyć bar, powinniśmy zadbać o nieco inny asortyment. Przyda się oczywiście również ekspres do kawy, a poza tym mało shakerów, sitko barmańskie, lub nawet wiadro do szampana (zupełnie nie wiemy, z którym życzeniem przyjdzie do nas klient). Przyczyni się także wyciskarka do cytrusów - ktoś potrafi sobie zażyczyć drinka bezalkoholowego. Do wnętrza pizzerni będziemy wymagać naturalnie pieca do pizzy, a i torbę na pizzę (jeśli będziemy i sprzedawać życie na dowóz). Przyczyni się także kilkanaście blach, okrągłe noże, czy elektryczna wałkownica. Jeśli dostarczamy do oferty inne fast foody, więc możemy ulokować w frytkownicę, grill kontaktowy (do zrobienia ekspresowych sandwichów lub zapiekanek). Czasem potrzebna może wykazać się naleśnikarka, lecz to konkretny koszt i musimy brać gwarancja, czyli na że użytkownicy będą do nas przychodzić na naleśniki (chyba, że otwieramy naleśnikarnię, to kwestia jest dosyć oczywista). Przyda się za to urządzenie do kebabu, a czasem oraz gofrownica (ostatnio popularnością cieszą się wytrawne gofry, na przypadek takie z dodatkiem rukoli i kurczaka albo bekonu, sera i szpinaku). Istnieją też specjalne urządzenia elektryczne do hot-dogów.