Wyposazenie sklepu nowy dwor mazowiecki

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz akcesoria są obowiązujące w magazynie z wynikami mięsnymi?

 

Przede każdym powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich gromadzi się i promuje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje wiele sposobów chłodni, które sprawdzą się w zakładzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z urządzeniami mrożącymi, w jakich utrwala się mięso – wśród nich zawiera się witryny, zamrażarki, wyspy lub i szafy mroźnicze. Dobrym pomysłem, szczególnie w niższych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

maszynka do pakowania próżniowego

Dodatkowy towar warto przechowywać nie jedynie w składzie, ale więcej w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Plasuje się ją pod wystawą, dzięki czemu właściwie można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Przydatna jest też lada ekspediencka, na jakiej wycina się i pakuje towar. W szerszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo konieczne jest mienie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, będącego do składowania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w sklepie mięsnym to musza, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna wynosić dostatecznie silny plus dostępny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, kiedy również mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem potrzebny jest do porcjowania mięsa z kością. Podobnie jest z nożami do cięcia mięsa, dodatkowo nie warto na nich dbać. Z kolei dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic wykonane są z chromowanej stali węglowej czy stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto pomocne jest wyposażenie się w wilka do mięsa, służącego do mielenia mięsa na życzenie klienta. Natomiast nie istnieje wówczas podstawowy element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych wskazana istnieje też kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do składowania towaru oraz dodatkowe meble sklepowe. Konieczne istnieje same zainstalowanie klimatyzacji, która pomocna jest w utrzymaniu właściwej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Istotne jest zarówno oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin otrzymujących się na wystawie.